Örgütlerde Vizyon ve Misyon Kavramları

Örgüt Misyonu

Misyon, organizasyonların en önemli var oluş nedenidir. Çalışanlara yol gösteren, yaptıkları işlere anlam kazandıran ve bir organizasyonu benzerlerinden ayırt etmeye yarayan uzun soluklu görev ve amaçlardır.

Misyon, organizasyonların zaman içinde ulaşarak sona erdirebileceği bir hedef olmadığı için süreklilik arz eder.

Kuruluş amaçları ne olursa olsun organizasyonların, varlıklarını sürdürdükleri sürece, mutlaka kendilerine göre belirleyebilecek ve çalışanlarına aktarabilecek hedefleri bulunmalıdır.

Bir organizasyon misyonunu doğru olarak tanımlamadığı takdirde, çalışanlar organizasyonun hedeflerinden uzaklaşırlar ve  verilen iş kadar çalışırlar, yeni işler yapma ve yaratıcılık çabaları çok az görülür. Örgüt çalışanlarının yönetime olan güveni ve saygısı azalır. Yönetim ve personelin birbirinden kopuk ve bağımsız çalışması zamanla organizasyonun geleceğini tehdit eder. Okumaya devam et

Gizli Müşteri Denetim Çalışmaları

Neden son zamanlarda herkes Gizli Müşteri Denetim çalışmalarına ilgi duymaya başladı ?
Müşteri memnuniyeti ve sadakati, iyi hizmetin devamlılığı ile; iyi hizmetin devamlılığı ise, denetimlerle sağlanır.
Firmalar için müşteri memnuniyetini ve sadakatini sağlamak bir maraton gibidir. Çünkü her sektörde kıyasıya bir rekabet var.
Gizli Müşteri Denetim çalışmaları, işletmelerin ve sunulan hizmetlerin, belirlenen kritik kontrol noktalarında mevcut durumunun saptanmasını sağlayan bir araştırma yöntemidir.

Gizli Müşteri denetim programları çok geniş bir alanda kullanılmaktadır;
Her tür perakende ticaret, konaklama tesisleri, restoranlar, emlak ofisleri, banka şubeleri, sigorta acenteleri , benzin istasyonları, eğlence sektörü, seyahat acenteleri, hastaneler, servis istasyonları, devlet daireleri, belediyeler vb.Gizli Müşteri Denetim kavramı firmaların farklı yaklaşım arayışları sonucunda ortaya çıkmıştır. Firmalar kendilerini “müşteri gözü” ile görerek daha etkili sonuçlar elde edilebileceğini görmüşler ve bunun sonucunda özellikle Amerika’da Gizli Müşteri Denetim Araştırmaları patlama yapmıştır.
Gizli Müşteri Denetim araştırmaları ile firma pazardaki konumunu, markasının durumunu görebilmektedir. Firma böylece oluşturmaya çalıştığı sistemin ne derece başarılı olduğunu, ürün ya da hizmetinin müşteri üzerinde nasıl bir izlenim bıraktığını yine müşteri gözüyle görmekte ve bir nevi öz değerlendirme yapmaktadır.

Düzenli olarak yapılan Gizli Müşteri Denetim Çalışmaları:

İşletmelerde sorunlu iletişim kanallarının tespitini sağlar.
Kalite sistemine yönelik iyileştirme ve geliştirmeyi temin eder
Müşteri memnuniyetinin sağlanmasına katkıda bulunur
Çalışanların eğitimi ve geliştirilmesi sürecine veri sağlar
Hedeflenen standartlara ne ölçüde ulaşıldığına dair bilgi ambarı oluşturur
Hizmet kalitesinin artırılmasına katkıda bulunur

Yeni bir müşteri edinmenin maliyeti, halihazırdaki müşteriyi elde tutmanın maliyetinin 10 katıdır. Bu yüzden, rekabetin zorlaştığı zamanımızda şirketlerin müşteri memnuniyetini sürekli kontrol altında tutmaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

05.05.2007
Şule SOYER
Jeoekonomist

İşte En İyi Meslekler

Öğrenme yoluyla kazandığımız bilgi ve becerilerin, doğal yeteneklerimizin, potansiyelimizin en verimli şekilde kullanılabilmesi, bizim için en doğru olan meslek alanı ve işin seçilmesiyle mümkün olabilecektir. Bu sayede birey kendini gerçekleştirebilecek yaptığı işi, mesleğini severek yapacaktır. Yapılan meslekten sadece maddi bir kazanç değil kişi çin çok önemli olan psikolojik kazanç elde edilmiş olacaktır.

Konfiçyüs; ”Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa çalışmış olmazsınız”.
Edison; “Hayatta bir gün bile çalışmadım, hepsi keyiften ibaretti”.

En iyi meslek, bireyin özellik ve koşullarına en uygun olan, onu en çok tatmin edecek ve tüm yeteneklerini kullanarak kendini geliştirebileceği meslektir.

MESLEK SEÇİMİ HAYATIMIZDA NELERİ ETKİLER?

• Kişinin o alanda iş bulma olasılığını etkiler.
• Kişinin başarı ve başarısızlığını etkiler.
• Kişinin işinden hoşlanıp hoşlanmadığını belirler.
• Meslek seçimi hayatın diğer yönlerini de etkiler. (Eşinizin seçimini, yaşadığınız
mekanı vb).
• Bireyin dünya görüşünü ve değer yargılarını belirler.
• Tatil ve dinlenme sürenizi belirler.
• Sağlık durumunuzu etkiler.
• Toplumdaki statünüzü ve rollerinizi belirler.

REUTERS Haber Ajansı’nda, ABD’de yapılan bir araştırmaya göre ücret, kariyer olanakları, stres, esneklik ve yaratıcılık potansiyeline göre en iyi meslek sıralaması şöyle;

– Tasarım Yönetimi
– Yazılım Mühendisliği
– Bilgisayar programcısı.
– Üniversite hocası.
– Finansal danışman.
– İnsan kaynakları uzmanı.
– Doktor asistanı.
– Pazar analisti.
– Bilişim analisti.
– Emlak eksperi.
– Eczacı.
– Psikolog.

05.05.2007
Şule SOYER
Jeoekonomist

Franchising Nedir?

Franchising, birbirinden bağımsız iki taraf arasında oluşturulan sözleşmeye dayalı bir ilişkiyi tanımlıyor. Yani, ruhsat alan, ruhsat verenin ürün ya da hizmetlerini, ticari işini, ruhsat verenin ticari markası ya da ticari adı altında satar ve böylelikle de ruhsat verenin yardım ve desteğinden faydalanır. Franchising sözleşmeleri, bir ürün, bir marka ya da bir hizmeti kapsıyor olabilir. İmtiyaz sahibi tarafın, belirli bir süre şartı ve bazı sınırlamalarla ticari işlerini yürütmek üzere bu hakkı ikinci bir tarafa devretmesi söz konusu. Franchising’in en önemli tarafı imtiyaz hakkını veren tarafın işin yönetim ve organizasyonu konusunda know-how yani bilgi ve destek sağlıyor olması.

FRANCHISING SÖZLEŞMELERİ İÇİN İPUÇLARI

Franchising sözleşmesi olmazsa-olmaz bir koşuldur. Danışmanlık veren bir yerden yasal bir tavsiye almadan herhangi bir sözleşme imzalamayın, bir ücret ya da depozito ödemesi yapmayın. Gözden geçirmek üzere bir örnek sözleşme alın.

Tipik Bir Sözleşmenin İçerdiği Hususlar

• Koşullar – Franchise süresi ne kadardır? Yenileme imkanınız olacak mı, ve hangi şartlar altında?
• Geçerli olduğu bölge – Franchising sözleşmenizin kapsama alanı nedir? Bu alan içerisinde tek yetkili satış haklarınız olacak mı?
• Ücretler – ne türde bir ilk ödeme yapmanız gerekecek? Satışlar üzerinden ne tür ve ne kadar Franchise ödemesi yapacaksınız? Düzenli bir yönetim ücreti ödeyecek misiniz? Başka masraflar için de ödeme yapmanız gerekecek mi? Maliyetler nasıl belirlenecek?
• Destek – işi başlatırken ne kadar yardım alacaksınız? Daha sonra ne tür bir sürekli destek alacaksınız?
• Sınırlamalar –neleri yapabileceğinize ve işi nasıl yürüteceğinize dair ne tür sınırlamalar vardır?
• Ayrılış – bir sebeple – belki de sağlık nedenlerinden dolayı – işi devam ettiremeyecek durumda olursanız ne olacak? Franchising sözleşmenizi satmak isterseniz ne olacak?

05.05.2007
Şule SOYER
Jeoekonomist

Halka Arz

Halka açılma;
Şirket hisse senetlerinin (halk’a)yatırımcılara çağrı ve ilan yoluyla satışı olarak tanımlanabilir.

Halka açılmak ve hisse senetlerinin organize bir pazarda işlem görmesini sağlamak şirketlere nasıl faydalar sağlar:

Şirketler, kullandıkları finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetle ve uzun vadeli bir kaynak yaratmış olurlar.

Halka açılan ve Borsa’da işlem görmeye başlayan şirketler, hisse senetlerini teminat göstererek kredi kullanabilir, borç senedi ihraç edebilir ve bu suretle finansman sağlayabilirler.

Piyasa da şeffaflık içerisinde alınıp satılması, hisse senetlerine likidite kazandırmakta ve mevcut ortaklara önemli bir imkan sağlamaktadır.

Basın ve yayın kuruluşları ile diğer görsel yayın kuruluşları vasıtası ile Hisse senetleri Borsa’da işlem gören şirketler hakkındaki çeşitli bilgiler yayınlanmaktadır.
Bu bilgi dağıtımı şirketlerin ve şirket ürünlerinin hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanınmalarına yardımcı olmaktadır.

Böylece, yurtiçi ve gerekse yurtdışında yerleşik bulunan ve aynı sektörde faaliyette bulunan şirketlerle işbirliğine gidilebilme, ortak girişim oluşturulma ve benzeri konularda çalışmaların yapılabilmesi imkanı doğabilmektedir.

Ülkemizde faaliyette bulunan aile şirketleri, halka açılmak ve hisse senetlerinin menkul kıymet borsasında işlem görmesini sağlamak ile , sermaye piyasasının denetim mekanizmaları sayesinde kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmakta ve modern yönetim tekniklerine daha kısa sürede kavuşabilmektedirler.

Şirketler daha sonra, hisse senetleri işlem görmekte iken yatırım ve benzeri ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıkan kaynak gereksinimlerini mevcut ortaklarının rüçhan haklarını kısıtlamak suretiyle gerçekleştirebilecekleri “İkincil Halka Arz”lar ile karşılamak suretiyle yeniden bir finansman imkanı yaratabilirler.

Gelişmekte olan ülkelerdeki şirketler büyümek, gelişmek, yatırım yapmak ve globalleşen dünyada rakipleri ile rekabet edebilmek için gerekli olan sermayeyi bulmakta zorlanmaktadırlar. Borsa şirketi olarak sermaye piyasasından kaynak temin etmenin şirketlerin kaynak problemlerinin çözümüne sağladığı katkının önemi son yıllarda artarak devam etmektedir.
05.05.2007

Şule SOYER
Jeoekonomist