Yazı ile düşüncesini ifade etmekte zorluk. (Dispraksi) Çocuklarda yazma bozukluğu, okunaklı ve düzenli olmayan sözcük grupları, düzgün satır takibi olmayan kargaşa içinde metinler, sözcüklerdeki harf gruplarının birbirinden uzak mesafelerde olması, hiçbir şekilde düzen takip etmeyen karalama şeklinde özensiz el yazılarıdır.
Yazma boyama kesme gibi beyindeki ince motor becerileri ile ilgili davranışlardaki bir Algısal Sorundur. Bu kargaşa çapraz baskınlık olarakta kendisini gösterebilir. Örneğin; sağ el yazma içinse sol el fırlatma atma gbi eylemlerde baskındır.
Dysgraphia, Collier tarafından ilk kez ‘doğuştan sakarlık’ , A. Jean Ayres tarafından ise ‘Beceriksiz çocuk sendromu’ olarak tanımlanmış.
Dysgraphia olan bir çocuk yazma sorunu yaşıyorken okuma sorunu (disleksi), matematik güçlüğü (dyscalculia) gibi sorunlar onun için söz konusu olmayabilir. Sınıfta matematik, okuma ve diğer derslerde oldukça parlak bir öğrenci olabilir.
Nedenleri ise;
Sıralama problemleri; disleksi gibi algılama zorluğudur. Yazı dilinde harfleri arka arkaya sıralama, ardışık yazma, harf ve rakamlarda düzen takip etme problemi, anlaşılır ve düzgün yazabilme sorunu algısal bir problem olarak görülmektedir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu; İnce motor davranış bozukluğu nedeni ile takip ve organizasyonda zorlanmak.
İşitsel işlem zayıflığı; Dili doğru algılayamayan düzgün yazım yapamaz. Çünkü öğrenme ve anlama güçlüğü dilin yazıya dönüşmesine engeldir.
Görsel işlem zayıflığı; Dispraksi olan öğrenciler görsel algıda sorun yaşadıkları için yazma işleminde başarısız olmaktalar. Bu tip öğrenme güçlüğünde, sözcüklerin şekillerini algılayıp hafızada tutma becerisizliği özensiz yazı olarak ortaya çıkmaktadır.
Merhaba Şule Hanım oğlum 2.sınıfta, okumada ve matematik konularında herhangi bir sıkıntımız yok. ancak el yazımız çok kötü okunmuyor. kendisi de okuyamıyor. yaz tatilimizde de çalıştık. Ancak bir sonuç elde edemedik. bu yıl öğretmeni ile birlikte düz yazıya geçirmeye karar verdik. piyasa da çok yayın yok bu konuda düz yazıya şu aşamada geçebilir mi? Nasıl çalıştırmamızı önerirsiniz. kolay olmayacak sanırım. yazı yazmayı hiç sevmiyor. günde ben 2 sayfa düz yazı yazdırmaya karar aldım. yeterlimi.
Merhaba,
Düz yazıya geçme konusunda doğru karar vermişsiniz. Bununla ilgili materyal bulamazsanız kendiniz bilgisayarda word’ de düz yazı formatında çocuğun seviyesine uygun makaleler yazıp açık renk (gri olabilir) formatında yazın ve çıktı alın. Çocuk onun üzerinden geçerek yazsın bu şekilde yazı çalışmaları yaptırın. Çocuğun kalem tutuş şekli önemli, disgrafi varsa dikkat çekici farklılıkta kalem tutuşu olur. El kaslarının, ince motor becerilerinin gelişmesi önemlidir. Bunun için çizim kursuna yollayabilirsiniz amacınızı belirterek. Aşağıda verdiğim linkte yazma güçlüğü ile ilgili bir yüksek lisans tezi var. İlgilenirseniz okumanızı öneririm sizi yönlendirmesinde faydalı olabilir.
merhaba lar şule hanım benim kızım 2012 li 1 sinif başladı .okumayı çok güzel okuyor.dikteeye gelince söylüyorum ne yazı cam diyor .ogretmen her gun harf ogrettikten sonra o harfle ilgili siir veriyor sorunsuz okuyor sinif ta ogretmeni yapamuyor dedi video cekip yolladim ve ogretmeni iyi guzel okuyor fiyor ama dikte yapamuyoruz buyuk sorun mu sizce
Merhaba,
Öğrenilen ses ve sözcükler tekrar tekrar okutulduktan sonra önce bakarak yazma çalışması ve en son olarak da bakmadan yazma çalışması mutlaka yaptırılmalıdır.
Örneğin; çocuğunuzdan “Ata” yazmasını isteyin. Bunu söylerken aaaa- ttaaaaa şeklinde heceleyerek ancak çok uzun seslendirmeden söyleyin. Çocuğunuza zaman tanıyıp yazmasını bekleyin. Sonra kontrol edin. Doğru ise muhakkak çocuğunuzu olumlu cümlelerle ödüllendirin. Yanlış ise kelimeyi tekrar seslendirin. Çok zorlandığını hissederseniz direkt sesleri tane tane çıkarmayı deneyin, aaaaa-tttt-aaaa şeklinde. Siz kelimeyi söylerken çocuğunuz mutlaka sizin ağzınıza bakmalı ve kendisi de söylemeli, söylediğini de duymalıdır.
Ayrıca okuma metninin altını hecelere ayırarak çizin. Takıldığı yerlerde yardımcı olun. Her biten cümleden sonra, cümleyi birlikte tekrar edin ki çocuk okuduğunu anlasın, anlamlandırsın.
Şule Hanım,kızım 2010 doğumlu ve 1. Sınıfta.3 sene devlete ait kreş ve ana sınıfına gönderdik.arkadaşları ile uyumu ,ilişkilerinde hiç bir sorun yaşamadık.özellikle dans ,şarkı ezberleme bu konularda çok iyiydi.dedesi sınıf öğretmeni ve ojul öncesinde okumayı öğrenmesini desteklemedi.bu sene özel bir okulda eğitime başladık.ilk defa tam gün eğitim aldı.başlarda zorlandık şimdi alıştı.harfleri öğrenmede sıkıntısı olmadı.hecelemeler vs derken okumaya başladı.ama öğretmeni okumasının yavaş olduğunu söylüyor ve bizce de okumada yavaş ve hala heceliyor..bazen satırları atlayıp nerde kaldığını soruyor.4 mısralı bir şiiri akılda tutamıyor.okuduğunu anlıyor ama okuması çok uzun sürüyor ve okuma eanasında yerinde duramıyor.yere iniyor ayağa kalkıyor sürekli hareket halinde ve bu durumu beni çok üzüyor.matematik te resim beden ingilizce müzik dans bu konularda hiç bir sorunu yok.özellikle matematiği çok iyi.çok seviyor.türkçe yada ingilizce şarkıları çok çabuk öğrenip 4 mısralı bir şiirii akılda tutamasına çok şaşırıyorum.konuşması çok dügün kelime dağarcığı iyi çok şaşırtıcı düşündürücü sorular sorabiliyor ama okumada ve ezberlemede inanılmaz zorlanıyor ,heyecanlanıyor.öğretmeni ile disleksi olabilirmi diye görüştük bir bulguya rastlamadığını belirtti.bu belirtiler disleksi belirtisimidir?
Benim kızım bu sene 1. sınıfa başladı.Tam 7 yaşını doldurdu. Okuması iyi sayılır.İkinci grup harfleri bitirdiler.ama yazmada sorun yaşıyoruz. ben tek tek sesleri vurgulayarak söylersem yazıyor, ama kelimeyi söyleyip yazmasını beklersem ses atlıyor. mesela “terli” yazacak “teri “yazabiliyor. okulda öğretmeni söylediğinde ezberden bildiklerini yazıp, diğerlerini yazmak istemiyor. yazarken yazacağı kelimeyi sürekli tekrarlasa aklına geliyor ama tekrarlamıyor.”Sürekli söyle kızım, bak ağzın sana söylüyor hangi sesi yazacağını diyorum,” ama artık neyi doğru neyi yanlış yaptığımı şaşırdım.4 yaşından sonra konuştu, onunda bir etkisi olabilirmi,ne düşünmeliyim, bana cevap yazarsanız sevinirim.