Çocuklarda Okuma Güçlüğü (disleksi & Legasteni) oranı dünyada %10 larda. Bu çok büyük bir rakam. Bilinmeyen ancak en çok görülen öğrenme güçlüğü disleksi’dir. Disleksi (Legasteni) ülkemizde hala tam olarak bilinmemekte. Sizlerden ricamız bu konunun mümkün olduğunca çok kimseye ulaşması ve bu konuda ailelerin çocukları hakkında hızla bilgilenmeye gitmesinin sağlanması.
Neler Yapıyoruz
-Çocuklar hızlı ve doğru sözcük okuma becerilerini kazandırma çalışmalarında önce farklı sözcük okuma stratejilerini kullanırız.
Okuma güçlüğü olan çocukların alfabetik stratejiyi kullanma yetersizliğinin nedenini sesli okumadaki yetersizlikleriyle açıklamaktadırlar. Yani temel okuma becerilerinde yetersizlik yaşamalarının nedeni, sözcükleri okurken yazılı sözcükleri seslendirmekte zorlanmalarıdır.
Anlamsız sözcükleri hızlı ve doğru okuyamama ile kendini gösteren bu işlemlerdeki yetersizlik okuma güçlüğünün en güvenilir belirleyicisidir.
-Sözcük okuma gelişiminde alfabetik/sesbilgisel strateji uygularız bu çok önemlidir.
Bu beceriyi kazanan çocuklar yeni karşılaştıkları sözcükleri okuyabildikleri gibi bütünsel okudukları sözcük dağarcıklarını da geliştirip otomatik ve hızlı okumaya başlamaktadırlar. Bu durum okuduklarını anlamalarını geliştirdiği gibi, okuma deneyimleri kazandırmakta ve çocuğun sözcük dağarcığı gelişimine, cümle yapısı bilgisine katkı sağlamaktadır.
-Okuma Güçlüğü olan çocuklarda verdiğimiz Hızlı Okuma öğretimi sese dayalı yöntemdir.
Okuma güçlüğüne sahip çocuklar alfabetik/sesbilgisel stratejiyi yeterli kullanamayan çocuklardır.
Özellikle okuma başarısını etkileyen bir faktör ise okuma öğretim yaklaşımıdır. Türkçe’de okuma öğretiminin sese dayalı yapılmasının okuma güçlüğü olan çocukların okuma başarılarını artırdığını biliyoruz. Bu durum Türkçe gibi yazımı şeffaf dillerde okuma güçlüğü olan çocuklar için okuma öğretim yönteminin iyi belirlenmesini önemli kılmaktadır.
Şule hanım birebir ders verecek okuma güçlüğü olan kızım için İstanbul’da yöneltecektiniz bitişi varmı okuma güçlüğü ne kadar sürede çözülür
Merhaba
Bu konuda “uzman” bir eğitmenden ders desteği aldırmalısınız. Disleksi Merkezleri ile iletişimde bulunabilirsiniz. Benim sizi yönlendirebileceğim bir eğitmen yok maalesef.
Okuma güçlüğü fiziksel bir rahatsızlık olmadığı için tamamen kaybolur demek mümkün değildir.
Ancak kişiler aldıkları eğitim ile bu durumla ilgili mücadele etmeyi öğrenir.
Merhaba Şule Hanim benim oglum 1. Sınifi bitirdi ve dakikada 23 kelime okuyor heceleyerek. Okurken “b” ve “d” sesini surekli karistiriyor . Bu yuzden dikleksiden suphe ettim. Ailecek okuma saati yapiyoruz ama o kadar isteksiz ki fayda goremiyoruz. Ne yapmam lazim. Yardim ederseniz cok sevinirim. Benim istedigim akici okumasi . Bu ne kadar zamanda duzelir. Akici okumaya ne zaman baslar acaba
Merhaba,
Okumasının akıcı olmasını sağlamak için çocuğunuzla sıralı okuma çalışması yapın. Yani, aynı paragrafı sırayla siz okuyun ve sonra ona okutun. Siz okurken onun kelimeleri takip etmesine dikkat edin.
Siz sesli olarak kitap okurken, çocuğunuzun okunulan sözcükleri parmağı ile takip ederek okumasını söyleyin.
Daha önce severek okuduğu kitabı tekrar tekrar okutun. Bu şekilde pratik yaptıkça, okuması hızlanır ve okuduğunu anlamaya başlar.
Çocuğunuzun okuma derecesinden biraz daha düşük derecede kitaplar alarak, rahat bir şekilde okumasını ve öz güven kazanmasını sağlayın.
Çok Teşekkürler.
Merhaba hocam benım 2010 dogumlu oglum var kendisi hıperaktif medıket dıe ilac kullanıyoruz ogretmenımiz gonderdı ama oglum bırıncı donem cok ıyı birsekilde okuyordu hecelerı bırlestırebılıyordu fakat ıkınci donem cok gerıledık ıcıne kapandı bıldgı halde okumamaya başladi bıraz once yazdgı nı bıır dakıka sonra unutuyor
Merhaba,
Öncelikle ilacı yazan hekime görünmenizde yarar var. İlactan kaynaklanan bir durum olup olmadığını kontrol ettirmeniz önemli. Daha sonra cevap bulmanız gereken noktalar, öğretmeni bu durum için ne diyor ve çocuk kendisini nasıl ifade ediyor. Neden içine kapandı, onda olumsuzluk oluşturacak bir ortam mı oluştu sınıfta veya evde… İyi giden bir grafik sergilerken neden tepki koydu? Bu sorulara yanıt bulmak için çocuğunuzla iletişim sağlayabilmeniz çok önemli, tabii öğretmeninden de destek almalısınız.
mrhb benim oglum 4 e gecti we harfleri tanıyor ama hızlı okuyamıyor we bazende yanlış okuyor cok yawaş hece hece okuyor çalıştıgım için birebir ilgilenemedim ve şimdi çook pişmanım we mhcubuz ne yapmalıyım lütfen fikir werirmisiniz
lütfen en kısa sürede beni aydınlatrsanz çok mutlu olurum
Merhaba,
Evet, ihmal edilmiş okuma güçlüğü yaşıyor olması muhtemel bir çocuğunuz var. 4. sınıfa bu şekilde gelen bir çocuğun hızla seviyeyi yakalaması çok güç. Mutlaka bu konuda tecrübeli bir eğitmenden destek almanız gerek. Bir pedagogla da görüşmenizi öneririm. Önce teşhis konulsun sonra uzmanın önerisi ile yolunuza devam ederseniz daha sağlıklı bir süreç işlemiş olur.
şule hanım ankara da size nasıl ulaşabilirim.
Bana özelden mail atabilirsiniz.
[email protected]
Mrb Şule Hnm.
İlkokul 4.sınıfa geçen oğlumda okuma güçlüğü var.Bu konu da danışmanlık merkezinden 8 seans destek aldı.Sonra bir öğretmene yönlendiriler ama oyalandık ve paramız boşa gitti.Gerçekten yardımcı olabilecek kişi ve kuruma nasıl ulaşabilirim?
Dakikada ortalama 34 kelime okuyor.Okuduğu metni anlıyor.Sorulara doğru cevap veriyor.
Yazarken sesli harfleri atlıyor ve kelimeleri bazen bitişik yazıyor.
Alt şifre testi sonucu düşük %25.Diğer alanlar yüksek çıktı.
Ne yazık ki Ankara’da yaşamıyoruz.İstanbul Anadolu yakasında bana yardımcı olabilecek kişi veya kurum önerebilirmisiniz?
İlginize teşekkür ederim.
Merhaba Fisun Hanım,
Biz eğitimlerimizi öğrencimize özel olarak programlıyoruz. Yani birebir çalışıyoruz. Çünkü her bireyin okuma performansı ve güçlüğü farklıdır.
Eğitimlerimizi özellikle bireyin ihtiyacı olan noktalarda yoğunlaştırarak hedeflediğimiz düzeye ulaşıyoruz. Bizim çalışma sistemimizde çalışan bir
kurum tanımıyoruz İstanbul’da. Ancak Disleksi Eğitimi veren eğitim kurumlarını araştırabilirsiniz. Bu kurumlardan daha verimli eğitim alabilirsiniz.
Eğer Ankara’ya gelme imkanınız olursa mutlaka görüşmek isterim.
Sevgiler
Merhaba fisun hanim
Benim oglumda bu sene 3. Sinifa gidecek ve oglumunda okuma hizi dk da 30 kelime bende istanbul avrupa yakasinda oturuyorum . Yaziyi 3 yil once yazmissiniz , cocugunuza yardimci olacak bir yer buldunuzmu ilerleme kaydedebildiniz mi? Ayni sorunu yasayan bir anne olarak bana yardimci olursaniz sevinirim. Sevgiler