Diskalkuli-Matematik Sorunları için Tedavi

Ayırıcı Tanı:
Matematik bozukluğu zihinsel yetersizlik sendromu gibi bütünsel bozukluklardan ayırtedilmelidir. Zihinsel yetersizlikteki aritmetik güçlükleri tüm zeka işlevlerindeki genel bozuklukla birliktedir.Yetersiz eğitim çocuğun aritmetik performansını etkileyebilir. Böyle olduğunda aynı sınıftaki diğer çocuklarda da benzer düşük aritmetik performansın olduğu görülebilir. Davranım bozukluğu ve DEHB, matematik bozukluğu ile birlikte olursa bu olgularla her iki tanı da konulmalıdır.

Çocuklardaki matematik bozukluğu genellikle ilk eğitimin 3.sınıfında görülür. Bazı çocuklarda bu bozukluk 1. sınıfta da belirgindir. Orta derecede matematik bozukluğu olan çocukların aritmetik güçlükleri yoğun eğitsel girişimlerle çözülmediği zaman aritmetik güçlükleri devam eder ve kendilik kavramları düşük olur. Depresyon ve engellenme de görülebilir. Bu komplikasyonlar, okula gitmek istememe, okuldan kaçma veya başka davranım bozukluklarına yol açabilir.

Tedavi:
Çeşitli eğitimsel tedavilerin etkinliği tartışılmakla birlikte bugün matematik bozukluğu için en etkili tedavi eğitimdir. Ortak kanı, eğer tedavi yöntemleri ve materyaller o çocuğa, o bozukluğa, o bozukluğun şiddetine ve öğretim planlanabilirliği ilkesine uygunsa eğitim yararlı olur. Yakın zamandaki bir araştırma matematik eğitiminin hesaplamaktan çok, problem çözme etkinliğinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Bilgisayar programları da bu konuda yardımcı olabilir ve eğitim desteğinin etkisini artırır. Sosyal yetenek eksiklikleri çocuğun yardım aramasında direnç oluşturur.
Bundan dolayı sosyal alanlarda olumlu problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi de matematik yeteneği eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Koordinasyon sorununu da matematik bozukluğu ile birlikte görülebilir. Bu gibi durumlarda fiziksel tedavi ve duyusal bütünleşmeyi sağlayıcı etkinlikler yardımcı olabilir. Ayrıca matematik konuları çocuğun özelliğine göre somutlaştırılabilir.

AİLELERE ÖNERİLER

· Çok geç kalmadan, durumu fark ettiğinizde hemen bir uzmana götürün. Gerekli tıbbi ve psikolojik ölçümleri yaptırın.
· Öğretmeninden bilgi ve yardım isteyin. Öğretmeniyle ortak bir çalışma planı geliştirin.
· Çocuğunuzun bireysel özelliklerini, kapasitesini ve sınırlarını bilin.
· Harfleri ters yazıyorsa; harflerin yazılı olduğu kartlar hazırlayın. Yazarken karta bakarak doğru yazmasını sağlayın. Yazma alıştırmaları yaptırın.
· Doğru hecelemekte, yazmakta zorlanıyorsa; cümleleri, kelimeleri gruplara ayırın. Her gün belli bir grubu yazmasını sağlayıp çalıştırın. Bakmadan yazdırın, hatalarını ona gösterin ama yazdıklarını silmeyin, biraz zaman geçince doğrusunu yazmasını sağlayın.
· Matematik problemlerinde zorlanıyorsa., matematik seviyesini tespit edin. Öncelikle eski bilgilerini tekrarlatın, basit işlemlerle başlayarak yavaş yavaş ilerleyin ki öğrendiklerini karıştırmasın. Çalışırken birden fazla duyuya hitap edin (işitsel, görsel, dokunsal).
· Okumayı öğrenmede güçlük çekiyorsa; öncelikle okuma seviyesini tespit edin. Tümdengelim (bütünden, parçaya) yöntemini kullanın. Sık sık tekrar yapın.
· Okul dışında gerekli destekleyici eğitim ve çalışmaların yapılması için gerekli yerlere yönlendirin.
· Sabırlı, anlayışlı ve hoşgörülü olun.
· Güdüleyici ve teşvik edici olun.
· Her bireyin kendine ait ilgi ve yetenekleri olduğu unutulmadan, çocuğun yapamadıkları üzerinden değil yapabildikleri üzerinden hareket edin. Başardıkça teşvik edin. Kendini ifade etmesine farklılıklarını ortaya koymasına izin verin.
· Çocuğunuzun kendini rahat ve güvende hissettiğinden emin olun.
· Çocuğunuzu olduğu gibi kimse ile kıyaslama yapmadan ve inkar etmeden kabul edin.
· Dikkati çabuk dağıldığından çalışma sürelerini kısa tutun. Dikkati yoğunlaştırıcı etkinlikler yaptırın; boncuk dizme, nesneleri gruplama, ayırma, düzeltme gibi.
· Günlük işlerde size yardım etmesini sağlayın.
· Başaramayacağı ödevler, görevler, sorumluluklar vermeyin. Kendisini başarısız ve olumsuz değerlendirmesine engel olmaya çalışın.
· Tutarlı davranın, bir gün sabırlı ve anlayışlı iken diğer gün bıktım senden demeyin. Aynı zamanda çocuğa karşı diğer aile bireylerininde birbirleriyle tutarlı olması gerektiğini unutmayın.
· Özgüven kazanması için gerekli desteği verin. Sosyal faaliyetlere yönlendirin.
· Çocuğunuzdan utanarak onu ve kendinizi toplumdan uzaklaştırmayın.
· Çocuğa her şeyin yolunda olduğuna dair güven verin.

Diskalkuli-Matematik Sorunları için Tedavi” hakkında 69 yorum

  1. Merhaba ben 18 yaşında mezuna kalmış bir öğrenciyim okul hayatım boyunca matematikte hep çok zorlandım çarpım tablosunu hiç ezberleyemedim zamanla bu sayıları kullanarak ezberledim hala tam ezberimde değil gerektiği zaman parmaklarımla sayarak buluyorum hala parmak hesabı yapıyorum matematik sorularını asla yapamıyorum sadece herkesin yapabileceği tarzda olanları yapabiliyorum dinlediğimde anladığımı sanıyorum ama kendi başıma soruları çözemiyorum genelde de her şeyi unutuyorum bu durum bu güne kadar çok dikkatimi çekmemişti ama lisedeyken de derste aktif bir öğrenci olsam da sınavlardan hep 30 40 alıyordum şimdi ise üniversiteye hazırlanıyorum dershaneye gidiyorum fakat ne temel matematiği ne de ileri matematiği yapamıyorum acaba bu durum diskalkuliyle mi alakalı

  2. merhaba.
    ben 26 yaşındayım. hiç bir konuyu doğru düzgün anlamıyorum. bir işi bile tam
    anlamıyla bitiremiyorum. çok çabuk sıkılıyorum. sürekli düşünüyorum aklımda tutmakta çok zorlanıyorum. aslında çoğu şeyi unutmam, bu konuda bazıları şaşırır bile. 2-3 yaşında kaldığımız evin şeklini düzenini aileme söylediğimde çok şaşırmışlardı nasıl hatırlıyorum diye. mesela 1 sene önce kimin nerede ne yaptığını üzerindeki kıyafetin rengine kadar hatırlarım ama bazı konularda birkaç saat sonra unuturum akılda tutmakta zorlanırım. özellikle matematik hiç bir şey aklıma gelmiyor. çok çabuk unutabiliyorum. çarpım tablosunu bile çok zor öğrendim ve hala da karıştırıyorum. ilkokul yıllarında saati bile akranlarıma nazaran çok zor öğrendim hatta bu yüzden babamdan dayak bile yiyecektim. . özellikle ortaokul zamanında sınavlarda boş kağıt verirdim. el yazım kötü olduğundan sınav kağıtlarımı çoğu hoca okuyamazdı beni yanlarına çağırır beraber okurduk. lise 2.sınıfa kadar derslerim çok kötüydü. hatta okulun rehberlik hocası boşuna okuyor diye babama telkinde bulunmuş. liseyi muhasebe olarak okudum ne hikmetse lise 2.sınıftan sonra taktir, teşekkür almaya başladım ama üni, sınavına ders çalışamadığım için barajı bile geçemedim. derslerde kitap okurken çok zorlanırdım sürekli okuduğum yeri karıştırırdım.uzun metinleri kitapları okurken çok çabuk sıkılırım. sesli okuyamazdım ve bu hala ara sıra devam ediyor. odaklanmada çok problem yaşıyorum. dikkatim dağılıyor. birisi bir şey anlatırken, video izlerken oradaki bir kelime veya cümleye takılıyorum onunla ilgili aklıma bir şey geliyor ve hayal kurmaya başlıyorum ve daha sonra ne anlatıyordu diye düşünmeye başlıyorum. cümle kurmakta çok zorlanıyorum. herhangi bir ortamda birisi bir şey sorarsa kısa cevaplar verip konuyu kapatıyorum. aslında söyleyecek birçok şey geliyor aklıma ama konuşamıyorum. doğru düzgün arkadaş ortamım yok. çok çekingenim. sürekli sessiz oluyorum bazen birisi bir şey sorsa bile cevap vermiyorum. kimsenin içine çıkmıyorum. hatta bana sitem ediyorlar niye bir ortama çıkmıyorsun diye. toplasan 5 tane arkadaşım anca vardır onlarda konuşa bildiklerim. bu onu da çok canımı sıkıyor. şimdi sınavlara çalışmak istiyorum odaklanamadığımdan dolayı istek kalmıyor yarıda bırakıyorum. acaba benim sorunum disleksi ve çeşitleriyle alakalı bir durum mu ? nasıl bir yönteme başvurabilirim bu durumlardan nasıl kurtulabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Merhaba,
      Kendinizde yaşadığınız bu güçlük Özgül Öğrenme Güçlüğüdür (ÖÖG) ve okuma, anlama, konuşma, dinleme, matematiksel mantık kurabilme, aritmetik hesapları yapabilme, yazılı anlatım becerilerinin kazanılması ve kullanılabilmesinde gecikme veya bozulmanın olması olarak tanımlanır.
      Akademik hayattan sosyal hayata ve hatta özel hayata kadar birçok açıdan soruna neden oluşturan öğrenme problemi, bir çok yetişkinin sorunudur ve yetişkinlerdeki sıklığı %4 olan bu bozukluk nörogelişimseldir.
      Erken tanı, erken müdahale açısından önemlidir. Geç yaşta tanı konulması erken müdahaleden ve özel eğitim hizmetinden geç yararlanmaya neden olmaktadır.
      Bu konuda uzman bir psikiyatrist ile iletişime geçmeniz tanı konması ve izleyeceğiniz yol haritası için önemli.
      Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün zekayla alakası yoktur; beynin bilgiyi işleme şekliyle ilgilidir. Ö.Ö.G. yaşayanları diğerlerinden ayıran pek çok olumlu özellik vardır ve bunları keşfederek kendinize yardımcı olabilirsiniz.
      Ö.Ö.G. olan ama yetenekli oldukları alanda başarıya ulaşan Einstein, Leonardo da Vinci, Edison, Mozart, Walt Disney, Robin Williams, Carl Lewis vb. gibi pek çok ünlü kişi bu duruma örnektir.

    • Merhaba,
      Dyscalculia kalıcı bir durumdur. Diskalkuli’yi tedavi eden herhangi bir ilaç yok, ancak matematik becerilerini geliştirmelerine ve zorlukları yönetmelerine yardımcı olabilecek stratejiler var.
      Çoklu duyusal (Multisensori) yaklaşımlar, manipülatifler ve yardımcı teknoloji kullanımı diskalkulisi olan çocukların matematik kavramlarını anlamalarına yardımcı olabilir.

      Genler ve kalıtım: Diskalkuli, aileden bir aktarım olabilir Araştırmalar, genetiğin matematikle ilgili problemlerin ortaya çıkmasında rol oynayabileceğini gösteriyor.
      Beyin gelişimi: Beyin görüntüleme çalışmaları, diskalkulisi olan ve olmayan insanlar arasında bazı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Farklılıklar beynin nasıl yapılandırıldığı ve öğrenme becerileriyle bağlantılı alanlarda nasıl çalıştığı ile ilgilidir.

      Araştırmacılar sadece neyin diskalkuliye sebep olduğunu araştırmıyorlar. Ayrıca, matematiği kolaylaştırmak için beynin “yeniden yapılanmasına” yardımcı olabilecek stratejiler olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorlar.

  3. merhabalar ben lise 4 e gidiyorum .küçükken çarpım tablosunu çok zor ögrendim.oturup ezberliyodum fakat ertesi gün unutuyodum.daha sonra işlem yapa yapa ezberledim ve saati öğrenmekte de çok güçlük çektim ve bunun yüzünden hep dışlandım. sagımı solumu karıştırıyordum. ve şuan lise 4 gittigim halde büyük sayılarla işlem yaparken parmaklarımı kullanıyorum. virgüllü sayılardan nefret ediyorum ,hızlı işlem yapamıyorum yada işlem hatası çok yapıyorum

    • Merhaba,
      Yaşadığınız güçlükler Diskalkuli olduğunuzu tanımlıyor.
      Çoğu diskalkuli (dyscalculia) gelişimseldir, yani doğumdan beri mevcuttur. Bununla birlikte, geçirilen bir beyin travması sonrasında edinilmiş diskalkuli teşhisi konması da mümkündür.
      Diskalkulisi olduğundan şüphelenen bir yetişkin önce bir nöro-psikologla veya bir öğrenme uzmanı ile iletişime geçmelidir.
      Diğer öğrenme güçlüğünde olduğu gibi, diskalkuli ilaçla tedavi edilmez. Aksine, zorluklarla mücadele edebilmek için çocuklara ve yetişkinlere yardımcı olacak özel öğrenme stratejiler geliştirmeleri için yöntemler kullanılır.

  4. Merhaba ben 18 yaşındayım ve galiba bende de bu sorun var ancak 1 yıl içinde çözülebilir mi? Üniversite sınavında özel ders almama rağmen sadce 2 doğru yaptım ve artık dayanamıyorum matematik yüzünden hayatım kaydı ve mezuna kalmayı düşünüyorum aynı sene içerisinde bu hastalığı yenebilir miyim umarım cevap verirsiniz…

    • Merhaba,
      Matematik Öğrenme Güçlüğü kalıcı bir durumdur. Dyscalculia’yı tedavi eden ilaç yoktur, fakat bu matematik problemi olan çocukların başarılı olmaları için birçok yol vardır. Çok-boyutlu öğretim, diskalkulili çocukların matematik kavramlarını anlamalarına yardımcı olabilir.
      Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler için genel kanı şu olmalı; Birey, sizin öğrettiğiniz yöntem ile öğrenemiyorsa, o zaman öğrendiği yöntemle ona öğretmelisiniz.(Harry Chasty)
      Aşağıdaki linkte detaylı olarak bu durum incelenmiştir okumanızı tavsiye ediyorum..
      Matematik Öğrenme Güçlüğü (Gelişimsel Diskalkuli)

      • Merhaba Şule Hanım ben sınıf öğretmeniyim oğlum 8 yaşında. 2. Sınıfa gidiyor. Ben de 2. Sınıf okutuyorum.oglum Türkçe ödevlerini tek başına yapabiliyor ama matematikte mümkün değil. Toplama. E çıkarmayı çok zor öğrendi. Sayıları büyüklük küçüklük olarak karşılaştırabilir. Artı ve eksi işaretlerini çok zor öğrendi. İleri say diyorum geri sayıyor geri say diyorum ileri sayıyor. Ben de öğretmeni de bir tuhaflık olduğunu fark ettik. Ama ne yapacağımızı bilemedik. Lütfen bana yardımcı olun çok caresizi. Odevlerimiz bitmiyor. Cevabı bulduğu sayıyı unutuyor. Aynı işlemi beş kez yaptiriyorum bazen. Bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim. Bir psikiyatrist e gitmeli miyim

        • Merhaba,
          Bahsettiğiniz durumlar Diskalkuli belirtileridir. Ancak mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ile iletişim kurmalı ve Diskalkuli tanısı konması gerek.
          Diskalkuli ayırıcısı ile temel matematiksel işlem ve sayılar karşılaştırılır böylece bir çocuğun matematik öğrenme bozukluğu seviyesi ölçülür. Bu değerlendirme ölçeği ile matematiksel öğrenme güçlüğü tanısı konulabilmektedir.
          Ayrıca WİSC-R zeka ölçeği ile zeka düzeyi hakkında bilgi almak ve puanlar ile alt testleri yorumlamakta önemlidir.

  5. Şule Hanım merhaba,
    Kızım Kasım 2010 doğumlu şu anda 3. sınıf öğrencisi. Geçen sene özel bir eğitim merkezinde yapılan test sonucunda dikkat eksikliği ve hiperaktif olduğu anlaşıldı ve bunun için eğitim aldı. Fakat pek bir gelişme olmadı. 19 ekim 2018 tarihinde özel bir hastanenin pedegoguna gittik ve kızıma Wisc-R zeka testi yaptı. Sonuç: Sözel IQ 98, Performans IQ 126 Toplam IQ 113 olarak çıktı. Performans puanına göre üstün zeka puanı elde edilmiştir. Algılama oldukça iyi düzeyde, ancak sözel kavramanın bazı yetilerinde zorluklar yaşıyor. Dikkat ve dikkatini sürdürme yetilerinde hafif güçlükler görülmüştür. Sonuç: Üstün Zeka saptanmıştır. Özel Öğrenme Bozukluğu-Disleksi olduğu düşünülmüştür. Sözel testler: Genel Bilgi 10, Benzerlikler 12, Aritmetik 10, Sözcük dağarcığı 9, Yargılama 8, Sayı dizisi 9. Performans testleri: Resim tamamlama 10, Resim düzenleme 16, Küplerle desen 16, parça birleştirme 10, şifre 16. olarak bir rapor düzenlenmiştir.
    Kızım okumayı, yazmayı sorunsuz her çocuk gibi 1. sınıf 1. dönem sonunda öğrendi. Şuan 3. sınıf öğrencisi ama dikkatsizliğinden mi yoksa acele etmesinden mi bilinmez cümlelerin sonunu yuvarlıyor gidiyorlardı kelimesini gidiyor diye okuyup bitiriyor. Kalemi tutması çok farklı parmaklarının içinde tutmuyor daha değişik bir şekilde tutuyor nedenini sorduğumda daha rahat ediyorum diyor. Esas sıkıntımı matematik dersiyle anlattığım toplamayı veya çıkarmayı ilk seferinde düzgün yapıyor sonrasında hemen unutuyor ve yanlış yapıyor. Sürekli kitaplarının ve defterlerinin boş yerlerine bir şeyler karalıyor ve çiziyor. Parmak hesabı yapıyor. Çarpım tablosunu mesela 6ları ritmik saymayı öğrendi fakat 3-4 gün sonra tamamını olmasa da bazı yerlerini unuttu. Testin sonucunda da disleksi olduğu düşünülmüştür yazıyor sanırım bizim sorunumuz matematik ile ilgili olan öğrenme güçlüğü. Bir de doktor hayal gücünün normalden 3-4 kat daha geniş olduğunu belirtti. Bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim, nasıl bir yol izlemem gerekli. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Bir çocuğun hem üstün zekalı olması hem de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bulunması yanı sıra öğrenme güçlüğü yaşaması “zihinsel olarak iki kere farklı” dediğimiz tanımlamaya giriyor.
      Bu çocukların zayıf ve güçlü yönleri göz önüne alınarak bir eğitim programı düzenlenmelidir. Detaylar, öğrencinin öğrenme güçlüğünün şiddeti, türü ve yeteneklerinin derecesine göre belirlenmelidir.
      Bu konuda belirlenecek ortak çalışma alanı aileler, çocuğun kendisi, sınıf öğretmeni, öğrenme güçlüğü uzmanı ve tanıyı koyan uzman ile birlikte oluşur.
      Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu günümüzde sık görünen nörogelişimsel bir rahatsızlıktır. Öğrencilerin akademik başarısı önünde engel teşkil etmektedir. Çocuğunuzun disleksik olması ise bu durumun birbirini tetiklediğini gösterir. Mutlaka bir çocuk ve ergen psikiyatristi ile iletişime geçmenizi ve profesyonel destek almanızı öneririm.

  6. Merhaba,
    14 yaşındayım.Okuma,yazma konusunda bir sıkıntım yok ama alfabe,ayları sırasıyla sayma ve çarpma tablosunda sorunlarım var,alışverişte miktarı ve para üstünü toplayamıyorum,büyük rakamlarla işlemlerde zorlanıyorum,dikkatsizlik yüzünden sık sık hata yapıyorum,saatleri okurken rakamları karıştırıyorum-15 yerine 51 gibi- bir şeyin uzaklığını tam olarak anlayamıyorum,sağ ve solumu karıştırıyorum,birini dinlerken dikkatimi çok uzun süre toplayamıyorum,müzik notalarını okuyamıyorum,öğrendiğim bir formülü veya problem çözümünü ertesi gün unutuyorum,taşların dizilimini vs. bilsem de satranç oynayamıyorum.

    • Merhaba,
      Bahsettiğiniz durumlar tipik diskalkuli bulgularıdır.
      Eğitim dönemlerinde öğrenciler zaman zaman akademik açıdan sıkıntı yaşayabilirler . Bu sıkıntılar akademik başarısızlığı sürekli kılıyorsa ve zihinsel olarak tanımlanmıyorsa bu durumun incelenmesi ve sebeplerinin belirlenmesi gerekir.

    • Merhaba,
      Yetişkinlerde okul dönemi tanı konulmadıysa en belirgin olarak yaşadığı güçlükleri şöyle sıralayabiliriz…
      Para üstü hesaplayamama.
      Bazı rakamları ayırt etmede güçlük (4,7, 9,6..)
      Sayılarla, rakamlarla hiç bir zaman barışık olamama ve en basit işlemlerde bile hesap makinesi kullanma ihtiyacı.
      Okuduğu rakamı yazmada zorluk yaşamak, cihazlarda şifre kullanmak kabus gibi gelebilir.
      Sağ – sol kavramlarını karıştırma.

  7. Merhaba ben 18 yaşındayım ve bu belirtilerin bazıları bende de var ama emin değilim.
    İlkokulda okumayı biraz geç öğrendim ve matematikte hep sorun yaşadım 65 yerine 56 yazardım . Baba yerine dada yazardım . Hala saat okumamıyorum ve hala toplama ve çıkartmayı ellerimle yapıyorum . Para sayamıyorum . Gerçekten diskalkuli mi var bende ?

    • Merhaba,
      Bahsettiğiniz durumlar diskalkuli’ye işaret ediyor. Elbette ki tanı koydurmak için bir psikiyatrist ile iletişime geçmenizi öneririm.

  8. Merhaba
    Ben okumayı geç söktüm ve ı la i yi karıştırdığımı 10 ar 10 ar sayamadığımı hatırlıyorum. Saat okuma ayları sırayla sayma alfabe çok geç öğrendim ama daha sonraları okuma sıkıntım düzeldi ama matematik hiç düzelmedi 19 yaşındayım ve çarpım tablosunu ezberleyemedim az çok ezberlesem bile unutuyorum çok basit işlemleri bile mesela 8 ile 5 i toplamak gibi kafamdan yaparken zorlanıyorum bu yüzden sürekli parmaklarımla hesap yapıyorum kafamdan hesaplamaya çalışsam bile yine içimden sayıyorum bu durum beni toplum içinde utandırıyor para hesabından bahsetmiyorum bile içler acısı biri matematik dersini bana anlatinca konuyu hic bilmiyosam anlattigindan bisey anlamiyorum kendim biraz bakarsam anlayabiliyorum aslında matematige cok calisirsam anliyorum ama sorun basit islemleri yaparken bile parmak kullanma isteği ve sürekli kuralları ve yöntemleri unutmak öğrendiğim bişey tekrar başa sarıyo

    • Merhaba,
      Matematik öğrenme güçlüğü (diskalkuli) yaşayanların görsel, işitsel ve işleme hızını güçlendiren beyin egzersizleri yapması kendilerini geliştirmede çok yararlı olmaktadır.

      • Merhaba,
        Diskalkuli eğitimi diğer öğrenme güçlükleri gibi sadece çocuklar için değildir. Güçlük yaşayan çoğu yetişkin öncesinde diskalkuli tedavisi olmamışsa bu güçlüğü yaşadığı seviye başlangıç düzeyindedir. Bunun bilincindedir ancak yaptığı hatalar dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar değil diskalkuli’den kaynaklanan hatalardır. Dyscalculic bireyler başarıyla yazma, konuşma ve matematiksel fikirleri somut yapılarla ifade edebilir ve matematiğin dilini öğrenebilirler, ancak hesaplama içeren genel sınavlarda başarılı olamazlar.
        Bu nedenle kendinizi iyi tanımlamanız ve nerede en çok güçlük yaşadığınızı belirlemeniz ona göre önerilen yöntemleri kendiniz için uygulayarak hızla yol katetmeniz gerekir. Özetle diskalkuli olan bireyler için tavsiye edilen her yayın sizin için de faydalıdır.

  9. Merhaba benim kuzenimin oğlu var 9 yaşında 4.sınıfa gidiyor en basından beri matematiği cok kötüymüş .Annesi Hocasiyla iletişime geçmiş. Hocası dikkatini dağınık olduğunu, dersi dinlemedigini,dersle ilgilenmediğini söylemiş. Ailesi de konuları anlamadığını.,aşırı zorlandığını söylüyor. Ben cocuk gelişimi 2. Sınıf öğrencisiyim. Benden çocukla konuşmamı istedi.Bu konuda ne yapabilirim ,ne diyebilirim?Ailesi pek sabırlı değil anlamadığı zaman kızıp vuruyormus babası bazen.Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Öncelikle aileye bir pedagog ile iletişime geçmelerini ve “Dikkat, tespit, idrak, hafıza fonksiyonlarını” ölçen “Benton Görsel Algı Testi” ve “Bender-Gestalt testi” yaptırmalarını önerin. Bu test sonuçlarına göre çocukta “Dikkat eksikliği ve Matematik öğrenme güçlüğü” varsa bir çocuk ve ergen psikiyatristi ile de görüşmeleri gerekmektedir.
      Çocukla konuşun, hangi güçlükleri yaşadığı konusunu anlatmasını isteyiniz. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar sayıların değerlerini algılamakta da güçlük çektikleri ve doğru yazamadıkları için hesaplamalarda hata yaparlar. işlem yaparken, çocuk sürekli 10 parmak hesabı yapıyor, 10 parmağı geçen işlemlerde hata yapıyor, sonucunu kafadan atıyorsa, bu önemli bir bulgudur. Benim sitemde paylaştığım diskalkuli ile ilgili makaleyi okursanız çocukta bu bulgulardan olup olmadığını da gözlemleme şansınız olacaktır.

  10. Merhaba ben ilkokulda yaşıtlarıma göre daha geç okumayı öğrenen birisiyim şu an 18 yaşındayım ilkokuldayken Hep harfleri özellikle i ile ı harflerini ç ile ç yi karıştırırım ama daha sonradan Türkçe ile okumakla anlamakla ilgili bir sorun olmadı ama ilkokuldan beri devam eden bir şeyde matematikte kötü oluşumdur Çarpım tablosunu zor ezberlemişimdir bölme toplama gibi dört işlemi zor yapıyorum ayakkabı bağlamayı geç öğrendim saat konusunda öğrenmede güçlük yaşadım problemleri çözmede Çarpım tablosunu çok tekrar Edip iyi öğrenme rağmen hala birbirine yakın olan sayıları çarpımlarını karıştırıyorum diskalkuli olabilir mi sizce

  11. Merhaba 5 yaşında anaokuluna giden bi kızım var 2 yaşından beride okula gidiyor orta derece de santranç oynuyor çok iyi resim yapıyor ve orta derecede piyono çaliyor fakat gecen yıldan beri bir türlü sayıları ogretemedim harfleri tanıyor yazıyor fakat sayılrı asla aklında tutamıyor 7ve 3surekli olmasada yers yapıyor seneye okula gidicek ve gerçekten ne yapıcagımı bilemiyorum

    • Merhaba,
      Genel olarak öğrenmesi iyi, eğer arkadaş ilişkilerinde de bir problem yoksa bir süre daha izlemeye devam edin. Şayet bu durum anaokulunun sonuna kadar düzelmezse o zaman bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ile iletişime geçmenizi öneririm.

  12. Geri izleme: kaynaklar – diskalkuli

  13. Geri izleme: matematik öğrenme güçlüğü mü?

  14. Merheba ben lise 1 e gidiyorum ortaokuldayken matematik haric butun derslerim superdi teog sinavinda diegerlerini fullerken matematikteb yaridan cok yanlis yaptim orta halli bir liseye gittim halada matematigi yapamiyorum çok yoruldum artık takdir alacakken tesekkur e ugrasiyorum ne yaparsam yapayim matematigi sayisal dersleri yapamiyorum ozel dersde aldim olmadi

    • Merhaba,
      Diskalkuli diye isimlendirdiğimiz matematik öğrenme güçlüğü yaşayanlar bu derste düşük performans göstermekteler. İlkokul yıllarında fark edilip ona göre desteklenmesi gerekmektedir. Kendiniz de bu konudaki yayınları takip ederek bir sistem geliştirmeye çalışabilirsiniz. Ancak bu süreç yavaş ilerleyeceği için gelecek planınızda matematik yoğun bir alan seçmemenizi öneririm.

        • Üniversitede seçemeyi düşündüğünüz alan sosyal veya sanatsal ağırlıklı olursa bu durumda daha rahat ve başarılı bir eğitim hayatınız olabilir.

          • Iyi bir yerlere gidebilmem icin matematik gerekiyor biliyorsunuzki olmadan olmuyor matematigimi nasıl duzelticem ornek vereirmisiniz

          • Bugün matematik bozukluğu için en etkili tedavi eğitimdir. Yakın zamandaki bir araştırma matematik eğitiminin hesaplamaktan çok, problem çözme etkinliğinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Bilgisayar programları da bu konuda yardımcı olabilir ve eğitim desteğinin etkisini artırır. Sosyal yetenek eksiklikleri kişinin yardım aramasında direnç oluşturur.
            Bundan dolayı sosyal alanlarda olumlu problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi de matematik yeteneği eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Koordinasyon sorununu da matematik bozukluğu ile birlikte görülebilir. Bu gibi durumlarda fiziksel tedavi ve duyusal bütünleşmeyi sağlayıcı etkinlikler yardımcı olabilir. Ayrıca matematik konuları kişinin özelliğine göre somutlaştırılarak öğretilebilir.

  15. Merhaba oglum 5 yasinda ve kuranikerim okuyabiliyor. Renkler ve sekillerde hic problem yok. Ezber gucu kuvvetli. İleri seviyede olmasa da satranc oynuyor. Zeka oyunu olan YUP oynuyor fakat rakamlari eslestirerek. 4. Yilimiz ve donanimli bir kresde egitim aliyor. Fakat rakamlar ile ilgili sorun yasiyoruz. Nekadar calisma yaparsak yapalim malesef olmuyor. Bu hastalik tamamen gecip silinebilecek birseymi yoksa hayat boyu bunun mucadelesinimi verecek.

    • 6-14 yaş grubu çocuğun diskalkuli öğrenme bozukluğunun derecesini ölçen araç diskalkuli ayırıcıdır. Diskalkulik öğrencilerin matematiksel biliş kapasitelerini geliştirmek için onlara özel dikkat eğitiminin verilmesi önemlidir. Ayrıca matematiksel alanda öğrencinin öğrenme biçiminin belirlenmesi, eğitim yöntemlerinin bu doğrultuda belirlenmesi önemlidir.

      Gelişimsel olarak çocuğunuzun zekâsında herhangi bir kusur yoktur. Yalnızca diğer öğrenenlerden farklı olarak matematiği öğrenirken sizin ona daha çok zaman harcamanız gerekecektir. Bunun için, ona zekâ oyunları kitabı alabilir, birlikte bu kitaplardaki problemleri çözebilirsiniz. Beraber satranç, dama gibi oyunlar oynayarak onun dikkatini toplamasına yardımcı olabilirsiniz. Okulunuzun matematik ve rehber öğretmenine danışarak matematik konularını farklı tarzda öğrenebilir ve ona öğretebilirsiniz. Bu bir hastalık değil kişinin matematiksel yeteneğini olumsuz yönde etkileyen bir bozukluktur. Önemli olan sizin iyi bir ekip olmanızdır. Böylece çocuğunuz matematik korkusuyla tanışmayacak ve matematik başarısı sürekli yükselecektir.

        • Önce bir pedagog ile iletişime geçmeniz ve derecesini ölçtürmeniz gerekir. Tedavi yöntemleri ve materyaller o çocuğa, o bozukluğa, o bozukluğun şiddetine ve öğretim planlanabilirliği ilkesine uygunsa tamamen normale dönme olur.

          • Cok tesekkur ederizzzzzzz…. Yuregim ferahladi ve ruhum ayaklandi resmen

  16. Merhaba yaşım 22 sizede sormak gereği buldum bu konuda. Öncelikle benim matematikle aram hiç iyi olmadı. 2 kere 2 nin 4 ettiğini çok zor öğrendim matematikle alakalı hiç bir problemi çözemiyorum. Yaptığım işlemin öncesini hatırlayamıyorum. Hep 0 aldım. Ve acaba çalışmadığımdanmı oluyor deyip çalıştım uğraştım fakat sonuçlarım yanlış çıktı. Bu arada müthiş sakarımdır hatta yaşıyor olmam bile bir mucize. Sağımı solumu hep karıştırırım. Çok kaybolma maceralarım olmuştur en basit yerde bile. İki elimi de kullanabiliyorum hatta hangini kullandığımı da fark etmiyorum. Sağ lobum %75 daha fazla çalışıyor. Hafızam, algılarım çok güçlüdür kimin hangi gün ne giydiğine kadar hatırlarım ki dikkatli bakmadığım halde. Lisedeyken IQ testi çözmüştüm ve 150 çıkmıştı. Zaman algım zaten yok ve hayatımda çok sorunlar yaşıyorum bu yüzden. Güzel sanatlarda okuyorum. yaptığım çizdiğim işlerde de ölçüler var ama bunlar şematik olduğu için ve matematiksel işlemler olmadığı için sıkıntı yaşamıyorum. Kendimi ifade etmekte zorluk yaşıyorum. Özellikle sinirlenince veya hızlı hızlı konuşunca baya abuk subuk kelimeler çıkabiliyor. Yükseklik ve karanlık fobilerim arasında. Bu anlattıklarım doğrultusunda bana yardımcı olursanız çok minnettar kalıcam size 🙂

    • Merhaba,
      Kendinizi net olarak tanimlamissiniz. Yasadiginiz durum Ozgul Ogrenme Guclugu’dur ve dogustandir. Bu durum “disleksi” (okuma alanında güçlük), “disgrafi” ( yazı alanında güçlük) ve “diskakuli” (matematik alanında güçük) terimlerinin hepsini kapsamaktadır.
      Doğru tanı ve değerlendirme, doğru müdahale desteğin şüphesiz ilk adımını oluşturur. ÖÖG yaşayan bireyler tüm eğitimleri boyunca, psiko-pedagojik terapiye, akademik desteğe ve farklı değerlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Gerçekte farklı düşünme, yaratıcılık, geniş ve zengin hayal gücü, ilginç ve özel ilgi alanları, gelişmiş sağ beyin fonksiyonları, sanata yatkınlık gibi pek çok güçlü özelliğe sahip bu bireylerin öz güvenlerini koruyup öne çıkartmaktadir.
      Guzel sanatlari secmeniz ve bu alanda meslek sahibi olacak olmaniz kendinize cok dogru bir yol haritasi cizmis oldugunuzu gosteriyor. Bahsettiginiz engellerle hangi durumlarda karsilastiginizi kendiniz tesbit edebildiginiz surece, bu durumu hafiflecek davranislar gelistirmeniz yasadiginiz sorunlari en aza indirecektir. Yine de bir uzman bir psikologdan destek alabilir birlikte bir yol haritasi olusturabilirsiniz.

  17. çocuğum 3. sınıfta diğer tüm dersler çok iyi..deneme sınavlarında dereceleri ve madalyaları var var..satrançta dereceleri ve madalyaları var.fakat matematik problemi çözmekte çok zorlanıyor..işlemin ne olacağını tespit edemiyorum diyor..yazınızda 3. sınıfta başlaya bilir demişsiniz..sizce uzmana başvurmalı mıyız..ne tavsiye edersiniz..

    • Merhaba
      Bir uzmana basvurmaniz iyi olur. Yazinin oneriler kisminda da belirtildigi uzere eger cocukta diskalkuli tespit edilirse erken davranmakta yarar vardir. Diger aktivitelerde oldukca basarili olan biri zorlandigi bu alanla da uygun bir yol haritasi ile kolay bas edebilecektir.

  18. Merhaba Şule hanım özel ders verdiğim ve diskalkuli olarak adlandirabilecegimiz bir öğrencim var, onun tüm dersleri ike ilgileniyorum ve okul ödevleri aşırı derece fazla ..bu teşhis ile bu durumdan nasıl siyrilabiliriz ? Şu an 3.sınıf 🙁

    İyi çalışmalar

    • Merhaba,
      Diskalkuli olan bir öğrenci yaşadığı zorlukları bireysel öğrenme metodlarıyla azaltabilir.
      Öğrenme yoğunluğu, sosyal çevre, aile faktörü, sosyoekolojik zeka bu tür öğrenme bozukluklarında etken faktördür. Anne ,baba, okul ilişkisi uyumlu ise ve arada dayanışma varsa, çocuk en ufak başarıda alkışlanıyorsa, destek, sevgi ve en önemlisi sabır görüyorsa diskalkuli ile baş etmek kolaylaşacaktır. Matematik öğrenme bozukluğu yaşayan bir öğrenci ise destekle bunun üstesinden gelebilir ancak diskalkuli daha inatçı ve zor bir süreçtir. Bu nedenle çok sabırlı ve çocuğa karşı hoşgörülü olmak lazımdır. Sınıfta ve evde en ufak motivasyon eksikliğinde hiperaktivite ortaya çıkar bunu engellemek için sınıfta öğretmenin özel çaba göstermesi gerekir. Empati, motivasyon, sevgi ve teşvik çok önemli. Genellikle bu tür çocuklar not sisteminde %50 üzerinde değerlendirilmelidir. En küçük başarıda dahi motive edilmelidir.Çocuklar ancak bu denli güçlü ruhsal destekle zorluklarıyla başa çıkmayı öğreniyorlar.
      Algı fonksiyon egzersizleri uygulanmalıdır. İşitsel – görsel algı egzersizleri ve dikkat egzersizleri ile yönelme egzersizleri evde aile içinde ve destek veren özel öğretmenlerle yapılabilir. Diskalkuli’de algıya yönelik çalışmak önem arz eder.Ancak matematik öğrenme zayıflığında direk sempton (belirti) egzersizleri uygulanır yani yanlışlar üzerinde çalışılır. Matematikte yanlış yapan öğrenme zayıflığı olan çocuk bunu bir kaç tekrarda düzeltir. Ama diskalkuli de 2 sayfa doğru yapsa 3. sayfada yanlış yapabiliyor. Bu nedenle algılama, fonksiyon ve sempton metodu ile güçlü destekleyen bir eğitim vermek gerekir.

  19. Merhaba
    5 yaşına bir kızım var anaokuluna gidiyor sayıları ritmik sayabiliyor ama sayıları tanımıyor ne yapsam bir türlü öğrenemiyor öğretmenide benimle hem fikir.Ne önerirsiniz?Bir uzmana başvuru yapalım mı yoksa daha yaşı küçük mü?

    • Merhaba,
      Matematik beceri bozukluğunda matematik terim, sembol, işaret ve kavramları algılamada zorluk, doğru kopyalama ve deftere geçmeyi engelleyen dikkat problemi ya da problem çözmede yetersizlik vardır. Fakat akademik beceri bozukluğu var diyebilmek için muayenelerin yapılması ve sonuçlarının normal olması gerekir. Çocuğunuza bu durumu belli ettiyseniz üzerinde baskı hissedebilir. Algılaması tam gelişmediği için de yapamıyor olabilir. Birinci sınıfa başlayacağı zaman da durumunda bir değişiklik olmazsa bir uzmana danışabilirsiniz.

  20. Mrb benim çocuğum anaokulu öğrencisi seneye 1. Sınıfa gidecek ama sayıları tanıyamıyor her türlü yolu deniyorum oyunlar faaliyetler falan ama yok iki sn sonra 4 e 5 5e 4 diyor ne yapabilirim bilmiyorum cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden tsk ederim

    • Merhaba,
      Henüz telaşlanacak bir durum yok. Birinci sınıfa başladığında bir yaş daha büyümüş olacak ve algısı da gelişecek. Öğrenecekleri her şeyi çok kez tekrar edecekleri için zaten pekişecektir. Lütfen çocuğa yapamıyor olduğu algısını yerleştirmeyin ki öz güvenini kaybetmesin.

      • Sorunlarını yazanlara teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten bu tür sorunlar yaşayanların yalnız olmadığını ve nasıl bir yol izlemesi gerektiğine rehberlik ediyor.

  21. Merhaba bn bankada calisiyrm ve hastaligimi yeni farkettim 28 i 82 olarak okuyrm daha dogrusu algiliyrm ve oyle not aaliyorum 2878 i 2887 olarak.not almisim. Ve bunlar bnm icin cok onemli seyler napocam.bilmiyrm bu ilerlerse naparm hic bilmiyrm herseyi unutyrm not almam gerekio almazsam 2 gun sonra napicagimi uunutuyrm yarsimci olun hangi bolume gtmeliyim nörolajimi pskologmu?

  22. Yardim edin lutfen :(bu durum beni cok rahatsiz ediyo kendimi gerizekali hissediyorum :(bazen evde calisirken soru yapabiliyom ama adsiz says adli kisi gibi bende bidaha yapamiyorum :'(

  23. Ben 17 yaşındayım.birinci sınıftan beri matematiği hiç anlayamadım.hiç bir zaman notum beş olmadı.ortaokulda matematiğim hep ikiydi.Çalışıp yapamıyorum yapamayıncada çalışasım gelmiyor.Çok basit bir problemi çok zor anlıyorum bazen sayıları yanlış yazıyorum.

    • Merhaba,
      “Diskalkuli” dediğimiz Matematik Sorunudur sizin anlattığınız durum. 17 yaşında olduğunuz için bu konuyu rahatlıkla araştırıp kendinizi daha iyi tanımlayıp ona göre yönlendirebileceğinizi düşünüyorum. Matematik bozukluğu genellikle ilk eğitimin 3.sınıfında görülür.
      Çeşitli eğitimsel tedavilerin etkinliği tartışılmakla birlikte bugün matematik bozukluğu için en etkili tedavi eğitimdir. Ortak kanı, eğer tedavi yöntemleri ve materyaller o çocuğa, o bozukluğa, o bozukluğun şiddetine ve öğretim planlanabilirliği ilkesine uygunsa eğitim yararlı olur. Yakın zamandaki bir araştırma matematik eğitiminin hesaplamaktan çok, problem çözme etkinliğinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Bilgisayar programları da bu konuda yardımcı olabilir ve eğitim desteğinin etkisini artırır. Sosyal yetenek eksiklikleri çocuğun yardım aramasında direnç oluşturur.
      Bundan dolayı sosyal alanlarda olumlu problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi de matematik yeteneği eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur. Koordinasyon sorununu da matematik bozukluğu ile birlikte görülebilir. Bu gibi durumlarda fiziksel tedavi ve duyusal bütünleşmeyi sağlayıcı etkinlikler yardımcı olabilir. Ayrıca matematik konuları çocuğun özelliğine göre somutlaştırılabilir.

  24. Ben 17 yaşındayım.birinci sınıftan beri matematiği hiç anlayamadım.hiç bir zaman notum beş olmadı.ortaokulda matematiğim hep ikiydi.Çalışıp yapamıyorum yapamayıncada çalışasım gelmiyor.Çok basit bir problemi çok zor anlıyorum bazen sayıları yanlış yazıyorum.bazen harfleri karıştırıyorum.Problemleri çözerken mantığını kavrayamıyorum.çok kez özel ders aldım ama mantığını kavrayamadığım için işe yaramadı.Psikiyatris ve psikoloğada gittim bir kaç test yapıp disleksisin diyip eve gönderdiler.Mesela bir problemin formülünü ezberliyorum ama bunu uygulayamıyorum.yada çözdüğüm bir soruyu başka bir zaman tekrar çözemiyorum 17 yaşondayım ama hala çarpım tablosunu tam olarak ezbere bilmiyorum.Ne yapabilirim ?

  25. merhaba.ben lise 1 ögrencsıyım öncelikle matamatikte sorunum var bu ergenlıkte basladı.mesela sınav olucaz hoca deftere çalısın dıyor.tum problemleri kendim çözebiliyorum.çokta çalısıyorum.fakat sınavda çogunu yapamayıp beklentının altında kalıyorum.unutuyorum.dogru yaptımı sanıyorum, hata yapıyorum.gerçkten çok kolay diyecegım sınavdan duşuk alıyorum.yardım edin ne yapmam lazım artık bıktım.bu sorun olmasa çk iyi yere gelebılırım.

  26. ben 12 yaşındayım 6. sınafa gidoyurom bendeki belirtiler : problemlerdeki işlemleri karıştırıyorum çarpım tablosunu 1 günde unutuoyrum yazılımdan hep 20,30,50 alıyorum en yüksek notum mattan 80 evt 80 oda 4. sınıftayken ve en son yazılım 28 çok çalışıyorum olmuyor bana inan yapasınız demeyin denedim olmadı çok geç değilse saolun

    • Merhaba Çağan’cım,
      Matematikle ilgili şikayetinden önce, acaba yazma ve okumada bir şikayetin var mı? Varsa bunlarda tetikleyici olur. Kendini tanımlarsan, en çok ne tür yanlışlar yapıyorsun bunları not al. Çevrende gözlemlediğin şeylerde yani sosyal yaşantında en çok seni ne zorluyor veya yapmaktan hoşlanmadığın şeyler neler? Bu hoşlanmadıkların yapmakta zorlandığın şeyler mi, onun için sevmiyor olabilir misin?
      Özgüvenin çok yüksek. Bunu belirtmeden geçmek istemem. Hiç bir şey için geç kalmış değilsin, kendi tanını kendin koymaya çalışman bile müthiş bir adım.
      Bilgisayarda süresi olan dikkat odaklanma oyunlarını oyna, tabii saatlerce değil.. Seviyene uygun bulmaca çöz. Fark bulmacaları çok yararlı. Masa tenisi, Okçuluk gibi dikkat odaklanma isteyen faaliyetlere gidebilirsin, çok faydalı. Matematik çalışmanı sınıfın seviyesinde değil kendi seviyene uygun çalışma programıyla ilerlet. Çünkü alt yapı sorunun olduğu müddetçe seviye hep açılacaktır. Sadece kendinle yarış ilerlemeni takip et. Bu konuda uzman bir psikologla iletişime de geçebilirsin, seni yakından takip etmiş ve yönlendirmiş olur.
      Yukarıda bahsettiğim konularda tespitlerini bana yazarsan sevinirim.
      Sevgiyle kal
      Şule Soyer

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir