Bireyin bilgiyi kazanırken zorlanması sonucunda ortaya çıkan sorunlara öğrenme güçlüğü denebilir. Öğrenme güçlüğü terimi ilk kez Kirk (1963) tarafından kullanılmıştır. Özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG); özel bir akademik alanda belirgin bir bozukluğun olması ile kendisini belli eder. Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır. Konuşma bozukluğu ve motor beceri bozukluğu öğrenme güçlüğüne göre daha çabuk fark edildiğinden aileler bu konuda erken dönemde destek almaya yönelmektedirler. Ancak, zekaları normal, herhangi bir nörolojik sorunu olmayan bu çocuklar okula başladıklarında bir dizi sorunlarla patoloji kendini göstermektedir. Bu sorunlar ağırlıklı olarak yazım hataları olarak karşımıza çıkmaktadır. “p, b, d, m, n” sıklıkla karıştırılan harflerdir. Görsel uyaranları algılamakta da güçlükleri olduğu için yazılanları tersinden okuyup yazma sıklıkla görülmektedir. Örneğin “koy” yerine “yok” yazmak gibi. Sayıları sıklıkla karıştırırlar. Ardıl olarak saymak kolay bir görevdir. Ancak eşleme yaparak ya da kategorileme yaparak sayı saymak ve dört işlemi “örneğin 5 yerine 2, 6 yerine 9 yazma” karıştırdıkları görülmektedir. Yön ve zaman kavramları yoktur. Noktalama işaretlerini kullanmama, okurken yazıları takip edememe, eksik okuma ve ters yazma gibi belirtiler bozukluğun işaretleridir.
Merhaba Şule hocam 5. Sınıf oğlum hala okuma yazmada güçlük çekiyor okuyabiliyor ama kelimelerdeki ekleri atlıyor. b ve d harflerinde yanlisliklar var. 4 işlemi yaparken zorluklar yasiyori Ögretmeni bir sey sorunca cevep vermiyor. İlerde özgüveni eksik çekingen bir insan olmasindan da cok korkuyorum. Ne olur yardim edin ..
Merhaba,
Çok gecikmeden “Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocuklar” konusunda uzman bir psikolog ile iletişime geçmenizde fayda var. Uygulanacak testler sonucu bir tanı konursa ona göre bir yol haritası belirlenir.
Şule Hanım merhaba. Öncelikle böyle bir blog açtığınız için minnettarım. Allah razı olsun. Yeğenim 2012 Ocak doğumlu. 1. Sınıfa başladı. Fakat harfleri öğrenemiyor. Ne okulda ne evde… Birebir çalışmalarda öğretilen harf, 5 dakika sonra sorulduğunda unutuluyor. Radyodaki şarkıları ezberleyebilen, birkaç etkinlik malzemesiyle ürün hazırlayabilen çocuk, hiçbir şey ezberleyemiyor, öğrenemiyor. Göz teması kurmak, odaklanmak gibi becerisi yok denecek kadar az. Ne yapmalıyım?
Merhaba,
Göz teması kuramamasının nedeni dikkat dağınıklığından olabilir. Çocuk uzun süre dikkatini sağlayamıyorsa ve odaklanma dediğimiz dikkatini tek bir yere, bir konuya yöneltemiyorsa bu durum uzun süreli belleğin işlevinin tam sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Dikkat ve odaklanma sorunu olduğunda kişi göz teması kuramayabilir, ilgi ve göz iletişimi sürekli başka yere kayabilir. Bu durum okul başarısını da olumsuz etkileyecektir.
Mutlaka bir uzmanla iletişime geçmeniz ve tanı koydurmanız önemli.
Iyi gunler benim cocugum 6yasindaokul hayatimiz olmasa hersey yolundaydi busene anaokuluna gidiyor gecen senede gitmisti.gecen sene hic bebek resmi bile cizemiyordu boyayacagi seyi disina tasiriyordu ama bu sene resmini duzeltti resimleri anlamli .gecen sene catal kasik kullanmakta zorlaniyordu busene birazdaha iyi.fakat ipi baglayamiyor dugme ilikleyemiyor.5i bazen ters yaziyor labirenti bulamiyor sozeli cok iui ingilizceyi cok seviyor ve hep biliyor hic birseyi unutmuyor.arkadaslari ile iletisimi zayif.daha once doktora gittik bize birsey denmedi.tekrar gidecegiz.fakat okudugum kadariylabu cocuk ya disleksi yada ogrenme guclugu.bu cocuklar normal arkadaskari ilemi derse giriyor yada normal ogrencilerin gittigi okulda ozel ogretim ogrencisimi oluyor yoksa ozelde ozelegitim ve rehabilitasyona mi gidiyor.cok zor durumdayiz.
Merhaba,
Disleksi, beynin sembolleri farklı algılama özelliğidir. Disleksik çocuklar yaratıcı ve oldukça yeteneklilerdir. Disleksi ömür boyu vardı ve genetik nedenlere bağlıdır. Eğitimleri diğer çocuklarla aynı sınıfta oluyor. Özel eğitim öğrencisi değillerdir. Bu nedenle de bu tür çocuklara gerek öğretmen gerekse ailesi daha özel ilgi göstermek zorundadır.
Çocuğun disleksi olup olmadığına ancak bir uzman karar verebilir. Çocuğa öğrenme zorluğu tanısı koyabilmek için o çocuğun zekasının normal hatta normalin üzerinde olduğuna, duyu organlarıyla ilgili bir zorluğunun olmadığına, çevreden aldığı uyaranların yeterli olduğuna emin olmak gerekir.
Bazı dikkat çeken davranışlar bu konuda yol gösterici olabilir.
Çocuğun emeklemeyi geç öğrenmesi ve emeklerken vücudunu uyumlu bir şekilde hareket ettirememesi
Dikkat ve akılda tutma problemi
Benzer kelimeleri bir arada toplama
Çocuğun konuşmayı geç öğrenmesi, cümle kurmakta yaşıtlarından geç kalması, bazı sözcükleri doğru telaffuz etmede yaşıtlarına göre zorluk çekmesi
Çocuğun kavram öğrenmekte zorlanması, örneğin renk, sayı,şekil, zaman kavramları
Çocuğun uzun süre el tercihinin oluşmaması, kalemi tutmada zorlanması
Çocuğun, yaşıtları dinleyebildiği halde bir öykü kitabını sonuna kadar dinleyememesi, dinlediklerini anlatamaması
Çocuğun, hazırlık sınıfında yapılan çizgi çalışmalarından kaçınması