Takifemi, konuşma ritminin sözcük ya da sözce tekrarları, uygun olmayan yerlerde duraklamalar, sözcük içindeki hecelerin yerlerinin değiştirilerek söylenmesi gibi düzensizlikler nedeniyle bozulmasıdır. Takifemisi olan kişiler çok hızlı konuşurlar ve genelde konuşmasındaki problemin farkında değilmiş gibi görünürler. Takifemisi olan kişiler, genellikle tek heceli ve kısa sözcüklerde tekrarlamalar yaparlar. Ancak kekemelikten farklı olarak bu tekrarlamalarında herhangi bir zorlanma yoktur. Kekeme kişilerde olduğu gibi konuşmaktan kaçınmazlar. Bu kişilerde; yetersiz konsantrasyon, kısa dikkat süresi, algısal güçlükler, düşünmeden konuşma gibi özellikler görülebilir.
Tedavisi: Kişinin konuşma hızını yavaşlatmaya yönelik çalışmalar yapılır. Terapide gösterdiği performansı diğer ortamlara genelleyebilmesi için başka çalışmalara da gereksinim duyulabilir.
Merhaba Şule hanım,benim 5 buçuk yaşında bir oğlum var.Oğlumda konuşma bozukluğu var.Altta yatan nedeni bilemiyorum bir kaç farklı uzmana gittik ama bir türlü tanı ve istediğimiz sonuca ulaşamadık.Şu an pandemiden dolayı evdeyiz ve bu süreçte ona yardımcı olmak istiyorum.Oğlumun düzgün bir şekilde konuştuğunu görmeyi o kadar çok istiyorum ki…Biz de Ankara da yaşıyoruz.Sizinle nasıl iletişime geçebiliriz?
Merhaba,
Konuşma bozukluğu olan bir çocuğun, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor.
Konuşma problemi yaşayan çocuk, dil ve konuşma terapisi almadan ilerlemeyebilir bu durumda konuşma gelişimi ancak mevcut haliyle gerçekleşebilir.
Merhabalar bnm hızlı konuşma sorunum var arastrdm takifemi hastaligiymis bu uzun zamandr kitab okuyorum gnde 1saat yawas okuorm agzma kalem alarak ama bir türlü duzeltemedm yardmniza ihtycm var bu durumdan çok sıkıldım
Takifemisi olan kişilerde, birbirinden çok farklı sorunların bir arada bulunması olasıdır, bu durumun farkında olmayan kişilerde tedavi güçleşmektedir.
Ses ve video kayıtları kullanılarak kişiye kendini izleme yeteneğinin kazandırılması, metronom, DAF gibi yöntemlerle konuşma hızının yavaşlatılması sorunun çözümüne katkıda bulunabilir, ancak mutlaka bir uzmanla iletişimde olmanız gerekir.