Disgrafi-Dysgraphia-Kötü El Yazısı

Dis (Yunanca bir şeyin yanlış ya da hatalı olması) +grafi (yazı). Hiç yazı yazamama durumuna agrafi deniyor, fakat buna çok sık rastlanmıyor. Sık rastlanan öğrenme güçlüğü disgrafi; yamuk yumuk, hatalı hecelenmiş ve zor okunan el yazısıdır.

Kötü el yazısı yanlış verilen eğitimin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ki bu öğrenme bozukluğu olarak algılanmamalıdır. Böyle bir durum odaklanılmış bir eğitimle kolaylıkla düzeltilebilir.

Asıl öğrenme bozukluğu kolaylıkla düzeltilemez ve tedavisi bazı durumlarda (örneğin disleksiyle birlikte görülen durumlarda) yıllarca sürebilir. Ama disleksi ile birlikte görülse de disgrafi tedavi edilebilir.  Ses tedavisiyle birlikte verilen eğitimlerde tamamiyle iyileşme gözlenmektedir.

Her zamanki gibi  erken teşhis önemlidir. Herhangi bir belirtide; heceleme hataları, karışık el yazısı, düzgün çizgilerle yazmakta sorun yaşamak, yazı yazmada isteksizlik, el ağrısından şikayet etme bile bir belirti olarak görülerek uzmana danışılması gerekmektedir. Uzman her türlü detayı araştıracaktır, sinirlerin ve kasların doğru çalışıp çalışmadığı veya görme sorunları yaşayıp yaşamadığı dahil olmak üzere. Beynin motor ve algısal becerilerinde sorun olup olmadığını tespit etmek için testler yapılacaktır.

Öğrenme güçlüğünün tespitinde anahtar nokta şudur: çocuğunuzun genel durumunun ya da belli bir alandaki durumunun diğer çocuklara kıyasla yetersiz olup olmadığının kontrolü. Yaşıtlarına göre yavaş gelişim gösteren çocuklarda beynin belli bölümünde öğrenme güçlüğü tespit edilmesi olasıdır.

Disgrafi tedavi edilebilir. Eğer çocuğunuzun yazısının yaşıtlarına göre yeterli olmadığından şüpheleniyosanız, çocuğunuzu uzmana gösterin, bundan çekinmeyin.

Gelişim bozukluklarındaki gözlemlerimize göre beslenmenin gelişim açısından çok önemli olduğunu gördük.  Bir sonraki yazımda ondan bahsedeceğim ve veliler için de bilmeleri gereken birkaç bilgi vereceğim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir