Okumak Nedir ve Nasıl Öğrenilir

Okumak önemli ve karmaşık bir iştir.

Önce motivasyon gereklidir,

Dikkatinizi tamamen okuduğunuz yazıya vermeniz gerekir,

Harflerin şekillerini çok iyi görebilmeliyiz ki beyninimize doğru gönderebilmeliyiz.

Harflerin yazılışı değişik biçimlerde olsa da beynimiz onları doğru algılayabilmelidir.

Okumanın ilk aşaması harflerin fonolojisini öğrenmeyle başlar,

İkinci aşamasında ise fonolojik beceriye sahip olduktan sonra otomatik okuma gerçekleşecektir.

Okumak Nedir ve Nasıl Öğrenilir” hakkında 5 yorum

  1. Hiçbir çocuk kendine güvenerek dünyaya gelmez, çocuğun kendine güvenen ya da güvenmeyen bir birey olması yetiştirilme tarzı ile doğrudan ilişkilidir. Bunu daha iyi anlamak için çocuğunuzda görmek istediğiniz ve görmek istemediğiniz özelliklerin bir listesini yapabilirsiniz. Daha ilk yaşlardan itibaren, çocuğunuzun kendisine yönelik iyi ve olumlu duygular geliştirmesi beklenir.
    Fakat bunun olabilmesi, hayatındaki önem verdiği insanlar tarafından nasıl değerlendirildiğine bağlıdır. Büyükleri tarafından sevgi gören, ihtiyacı olduğunda yakınlık ve ilgi bulan, fikirlerine değer verilen ve dinlenen, güven duyulan ve sorumluluk verilen, iyi yaptığı şeyler için övülen, gurur duyulan ve olduğu gibi kabul edilen çocuğunuzun kendine güveni olur.

    Buna karşılık sevildiğini, önemsendiğini hissetmeyen, beklediği yakınlık ve ilgiyi bulamayan, sürekli eleştirilen ve olduğu gibi kabul edilmeyen çocuk, kendisini değerli hissetmez. Kendisini değerli görmeyen, öz güvenden yoksun çocuk, yaşadığı aile, çevre, okul ve toplum içinde problemlere neden olabilir. Mesela bir sınav öncesinde çocuğundan daha fazla heyecanlanan ve eli ayağı dolaşan bir annenin çocuğuna sakin olmayı öğretmesi ne kadar zor ise kendine güvenmeyen anne babaların da öz güvenli çocuklar yetiştirmesi de o oranda zordur.

    • Çocuğunuza kitap okumayı bir ceza aracı olarak görürseniz, çocuğunuzun yaptığı olumsuz bir davranışı cezalandırmak için kitap okutuyorsanız, çocuğunuz zihninde kitap okuma eylemini olumsuz bir şey olarak etiketleyecek ve her kitap okuma zamanında isteksiz davranacaktır.
      Ya da kendisi kitap okumak yerine televizyon başında vakit geçiren anne-babalar, aynı saatlerde çocuklarının odalarında kitap okumalarını bekliyorsanız, gerçek şu ki böyle bir durumda çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanması biraz güç. Anne-babalar olarak sizlerin bu konuda çocuklarınıza karşı göstereceğiniz ilgi ve vereceğiniz destek onların okuma isteğini arttıracaktır.

      Çocuklarınıza küçük yaştan itibaren, onun ilgi ve yeteneklerine uygun kitaplar seçerek, kitap okuduğunuzda onu destekleyerek motive ederek kitap okuma alışkanlığı elde etmesine yardımcı olabilirsiniz.

  2. benim 8 yaşında kızımvar 1 sınıfta dikkat eksikligi oldugunu fark ettik ve ilaca başladık dikkat eksikligi ile birlikte ögrenme güçlügüde var dedi doktorumuz şu an 3 sınıf ögrencisi sürekli ders çalıştırıyorum tek yapamıyor heceleyerek okuyor bundan dolayı okudugunu anlamıyor dk 30 kelime okuıyor her türlü şeyi deniyorum ama okuma hızı ilerleme olmuyor konuşurkende akıcı konusmuyor bulundugum yer küçükoldugu için dışardanda egitim aldıramıyorum evde kızıma nasıl yardımcı olabilirim nasıl bi yol izlemem gerek yardımcı olursanız çok mutlu olurum adrese cevabı gönderirseniz sevinirim hayırlı akşamlar

  3. birisi hece hece okuya biliyor ama birleştiremiyor ne yapabilir…

    bunu başka biri için iyilik olarak yazdım… adresime cevap gönder…

    • Birisi dediğiniz kişi kaç yaşında?
      Heceleri birleştirememesinin farklı nedenleri olabilir?
      Buradan önerilerek bir düzelme meydana gelmesi güç…
      Mutlaka karşılıklı görüşüp birlikte bir çalışma yapılması gerekir ki nedeni ve çözümü tesbit edilebilsin.
      Disleksi mevcutsa kendi kendine halletmesi zor ve süreç ilerledikçe düzelme şansı çok daha uzun oluyor.
      Kısaca birisi dediğiniz, bunun kendisi için bir sorun olduğunu düşünüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalı.
      Saygılar

      Saat: 17.00-20.00 arasında
      532 434 62 46 no lu telefondan arayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir