Benchmarking’in (Bilgileşim) Faydaları Nelerdir?

Kıyaslama veya başkalarından öğrenmek anlamları ile ifade edilen benchmarking (bilgileşim); bir kuruluşun, kendi sektöründen yada dışından başarılı bir kuruluşu referans alarak performansını mümkün olan tüm şekillerde karşılaştırıp mevcut olan durumdan daha iyisini oluşturmaya çalışmak için geliştirme ve iyileştirme sürecidir ve güçlü bir yönetim aracıdır.
Müşteri memnuniyetinin sürekli devamlılığını sağlayarak, onların beklenti ve isteklerini aşıp uluslar arası pazarda lider olabilmek ve kalıcı rekabet avantajı oluşturmak için mutlak gerekli bir sistemdir.
Bilgi, yaratıcılık, motivasyon ve odaklama Benchmarking hedefidir.

Faydalarında ise;
İyileşmeye açık alanlar belirleniyor,
Kurumun her bir noktası ortaya çıkıyor,
Hedef-Sonuç ortaya çıkıyor,
Paylaşım meydana geliyor,
Kurumsallaşmalar sağlanıyor,
Rekabet gücü yükseliyor.

Ülkemizde özellikle son yıllarda görülen küreselleşme çabalarına paralel pazarda rakip ülke ürünleriyle aynı güçte yarışabilmek üzere bilimsel, çalışmalarla birlikte Topyekün Kalite Yönetimi felsefesi doğrultusunda başlamış ve hızla devam etmektedir. Globalleşen dünyamızda, hızlı bilgi teknolojik gelişmeler, bunlarla birlikte meydana gelen yenilikler, yoğun ekonomik ve teknolojik üstünlükleri yansıtır. Dünyamızda bilimsel teknolojik süreçlerle birlikte toplumumuzda sosyal ve ekonomik hayat takip edilemeyecek hızla değişerek gelişmektedir. Bu gelişmeler ve değişimler beraberinde beklentileri ve ihtiyaçları da sürekli olarak değişiklik gösterir. Burada mutluluğu ve buna bağlı olarak toplumun refahı olup, gerçekleştirilmesinde unsur insan faktörüdür. Bu nedenle organizasyon ve tüm çalışanların değişim ayak uydurmaları, başkalarının fikirlerini öğrenme ve uyarlamaya niyetli gerekmektedir. Benchmarking sürecinin uygun bir planlama yapılarak çalışmasıyla uygulanması sürecin kritik başarı faktörleri arasındadır.

Şule SOYER

Jeoekonomist

31.03.2006

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir